Jelena Božac

jelenabozac@gmail.com | Web stranica

tel: 099/681 33 55

Pokriva područje:
Primorsko-goranska, Istarska županija

Rođena sam u Osijeku 1979. U rodnom gradu završavam Klasičnu gimnaziju nakon čega upisujem studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Tijekom studija počinjem se intenzivno baviti tradicionalnom Jogom koja već tada postaje sastavni dio mog života. Nakon završenog studija selim u Pulu gdje i danas živim s mužem i dvije kćeri.

Od 2003. do 2006. radim u struci – kao psiholog, stručni suradnik u osnovnoj školi te kao predavač – prof. psihologije u Privatnoj gimnaziji te prof. zdravstvene psihologije u Medicinskoj školi u Puli.

Već u prvoj trudnoći (2006.) pojačava se interes koji je započeo još tijekom studija – pitanja trudnoće, poroda i ranog djetinjstva, osobito kako utjecaji koje doživimo u tom ranom, osjetljivom životnom periodu samog početka života utječu na razvoj čovjeka a ponajviše na psiho-emocionalni razvoj i oblikovanje ličnosti.

Nakon prvog poroda (2007.) kojeg doživljavam kao transformativno i ekstatično iskustvo, počinjem raditi sa ženama kao podrška tijekom trudnoće te kao pomoć prilikom pripreme za porod i majčinstvo.
U udruzi Roda prolazim jednogodišnju edukaciju za vođenje edukativnih radionica za trudnice.

2010. pohađam seminar Paramanadoula pod vodstvom svjetski poznatog autoriteta za pitanja poroda, poštovanog dr. Michel Odenta i doule Liliane Lammers te postajem licencirana doula.
2012. sudjelujem na seminaru legendarne američke primalje Ine May Gaskin u organizaciji udruge Roda.

2012. rađam svoju drugu kćer – iskusivši osobno fiziološki, potpuno neometani porod.
2014. objavljujem knjigu “Priče o rađanju” u kojoj su sakupljene pozitivne, inspirativne priče o iskustvima rađanja majki i očeva – kao protuteža dominantnoj negativnoj slici poroda. Knjiga sadržava i teorijski okvir koji pojašnjava savršene prirodne mehanizme poroda i preduvjete koji su potrebni da bi se porod odvijao fiziološki – onako kako je optimalno i za majku i za dijete.
2017. završavam tečaj za profesionalce “Birth Art” pri organizaciji Birthing From Within, čime stječe još jedan alat za osobnu i kreativnu pomoć budućim roditeljima da se pripreme na porod i roditeljstvo korištenjem “porodne umjetnosti”.

Kontinuirano radim s trudnicama i parovima ali i sa strukom (psiholozima ali i medicinskom) – kroz predavanja, tečajeve i radionice, te kroz individualni rad. Također se kontinuirano educiram ne bih li pronašla nove i efikasnije načine pružiti podršku obiteljima koje se rađaju.

Riječima se teško da opisati koliko mi je mirno prisustvo doule Jelene tokom mog dugog i sporog prvog poroda pomoglo- u trenucima kada bi se kod ostalih počeli prikradati strah i sumnja, njen bi duboki mir i vjera u sam proces poroda i moje tijelo vraćali taj isti mir, strpljenje i vjeru meni i ostalima. Doula Jelena je stručna, iskusna, iznimno topla i intuitivna te odiše dubokim unutarnjim mirom kakav se rijetko susreće. Zahvaljujući njenom prisustvu moj je porod tekao svojim prirodnim tokom bez medicinskih intervencija, a moje je potrebe, čak i kada ih sama nisam jasno vokalizirala, ona znala prepoznati i nenametljivo mi pružiti podršku. Ta mudrost da prepozna i ne čini naizgled ništa onda kada to nije potrebno, i da bude istinski 'samo' mirna prisutnost, pomogla je još više od njenih toplih, ohrabrujućih riječi i umirujućeg dodira. Uistinu nemam dovoljno riječi hvale- doula Jelena odigrala je ogromnu ulogu u tom najosnažujućem iskustvu mog života zahvaljujući kojem smo beba, suprug i ja imali najljepši mogući početak zajedničkog života. Emina S., Pula

Nazad